Translate / Traducir

torsdag 5 november 2009

Tillbaka i Montevideo

Efter en vecka i kvalmiga 40 grader i Artigas och dagar då jag mest tagit det lugnt och, vi kan kalla det, förberett mig mentalt inför projektet satte jag mig på bussen till Montevideo i måndags. Under en resa på 8 timmar skumpandes fram över 90 mil av betesmark, kullar och kor så långt ögat kunde nå, hade jag mycket tid till att fundera... för det första tänkte jag mycket på träden. Jag minns att jag under mitt första besök här gladdes åt att landet hade lite skog i alla fall när jag spikraka tallar svischade förbi utanför bussfönstret. Den här gången lägger jag bara märke till all den döda mark emellan trädet, ingenting växer där - ingen mullig skogsterräng bara skrumpna löv och grenar. Efter att ha sett en väldigt bra dokumentär om utländska företags intressen av pappersbruk i Uruguay (se Pengar växer på träd: http://vimeo.com/4927647) ingav de snabbväxande och själlösa träden mig inte längre någon glädje. Istället tänkte jag bara på alla bönder och boskapsuppfödare som lämnat sin mark och flyttat in till staden för att söka lyckan och övergett sina förfäders traditionella arbete. Varför har människor denna ständiga envishet med att försöka pracka på naturen en vegetation den inte är gjord för?

Det fick mig i alla fall att tänka på hur fel man kan uppleva olika saker beroende på brist på information.

Häromdagen fick min kompis Grabriela ett sms av sin pojkväns syster, där det stod:

"Envia Tupamaros asesinos al *609 y ganate una estadia para dos

personas en una TATUCERA atendida por PEPE Y LUCIA. No seas NABO no te lo pierdes"

"Sänd mördare Tupamaros till *609 och vinn en vistelse för två personer på en tutucera arrangerad av PEPE och LUCIA (Frente amplios presidentkandidat och hans fru). Var inte en kålrot, missa inte chansen"

När jag frågade runt bland gänget ungdomar i Artigas vad de skulle rösta, lördagen innan valet den 25e, svarade majoriteten: Colorados. När jag frågade varför fick jag de här svaren: "Vet inte", "För att min familj alltid har röstat på dem", "För att Bordaberry verkar vara en bra kandidat" eller liknande. Inte en enda kunde förklara mer detaljerat vad partiet hade för löften "bättre säkerhet och sjukvård" fick jag höra men sen var det blankt. Bland de jag frågar använder samtliga angrepp mot Frente Amplio, blundar för vad de har åstadkommit under sina år som regering och kallar dem blint för mördare. Är inte de 14 år i fängelse som Mujica fick genomlida under tortyr och ohumana omständigheter ett straff nog?

De flesta verkade ha nöjt sig med sina föräldrars åsikter för att de inte hade tillräckligt intresse att ta reda på information själva - däremot stöttar de partiet med stort engagemang och åker runt i stan med flaggan fladdrandes i vinden och festandes som om de hejjar för ett fotbollslag...

På frågan varför han stöttar Colorados svarar Elvis kraftfullt: "För att Frente Amplio är ett skit-parti och Mujica (Pepe) är en mördare".   Det rör inte honom i ryggen att människor blev torterade i fängelserna under diktaturen, de var ju rebeller!

Jag försöker inte propagera för Frente Amplio, i ett val där jag inte ens har rätt att rösta, och jag stöttar inte våldshandlingarna som en del av Tupamaros begick i sin kamp mot den korrupta staten och armén - men det jag absolut är emot är de brott mot de mänskliga rättigheter som begicks av armén i en kamp - som inte, icke, utfärdades mot

enbart personerna som utförde en väpnad revolution utan mot kommunismen, socialismen och besläktade ideologier och därmed alla som stöttade den, INKLUSIVE barn och anhöriga i deras närhet! Men ungdomar som Elvis verkar inte se att det fanns en anledning till varför grupper som Tupamaros gjorde uppror mot staten. Han verkar i alla fall lite eftertänksam när jag påpekar att hundratals personer(och många lika unga som han) blev fängslade och torterade utan att behövt ha gjort mycket mer än att måla ett ord på en vägg, eller befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt. Men han visar inte mycket intresse för att ta reda på mer om vad som hände utöver vad hans föräldrar har berättat för honom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar